dinsdag 28 februari 2012

Pizza festijn

Kinderen eten doorgaans graag pizza. Eén van de belangrijkste redenen is ongetwijfeld dat ze pizza met de handen mogen eten, dus dat is gegarandeerd dolle pret. Pizza maken is ook dolle pret. Je kan er haast niets met misdoen en elk kind doet op zijn pizza de dingen die hij graag eet.

Voor de deeg gebruik ik meestal het recept van Jamie Oliver, maar indien je dit te veel werk vindt, kan je uiteraard ook pizza bodems halen in de supermarkt. Ik raad je echter aan om zeker zelf eens een pizza bodem te maken het is echt niet moeilijk en de pizza's zijn veel lekkerder.

Ingrediënten voor deeg (obv recept Jamie Oliver - De essentie van het koken) :
  • 30g verse gist
  • 30g honing (of sucker)
  • 6 1/4 dl lauw water
  • 1kg tarwebloem
  • 30g zout
Deeg bereiden :
Stap 1 : los de gist en honing op in de helft van het lauwe water.
Stap 2 : leg de bloem in een hoopje op een proper aanrecht en maak in het midden een kuiltje. Je voegt voorzichtig een beetje water toe en mengt dit (met je vingers) met de bloem. Telkens het water en de bloem zijn samengevoegd, voeg je opnieuw een beetje water toe. 
Als alle water is toegevoegd, begin je zo hard je kan the kneden tot je tot je een mooie gladde bal krijgt. Indien de bal te kleverig is, voeg je opnieuw een beetje bloem toe totdat de bal mooi egaal en niet kleverig is. 
Stap 3 : je wrijft de deegbal in met bloem en legt hem in een ruime kom, die je afdekt en op een warme, tochtvrije, vochtige plaats zet. Na ongeveer 40 minuten is het deeg voldoende gerezen om aan de pizza's te beginnen. 

Ingrediënten voor op de pizza :
  • tomatensaus (vers of uit een bokaal)
  • alles dat jou kinderen lekker vinden ... 
  • ik gebruik meestal champignons, hesp blokjes, paprika, ajuin en veel gemalen kaas
Afwerking :
Stap 1 : laat de kinderen de groenten snijden. Eventueel help je hen een beetje, maar mijn kinderen vinden dit alvast geweldig.
Stap 2 : Je neemt een deel van het deeg (ongeveer 1/6) en laat de kinderen dit uitrollen met de deegrol. Zorg wel dat je op het aanrecht waar je dit uitrolt een beetje bloem strooit, zodat de pizza niet gaat kleven. Als de deeg ongeveer 3mm dik is, kan je aan de afwerking beginnen. 
Stap 3 : eerst smeer je wat tomatensaus op de pizza-bodem (niet te veel, want anders wordt de pizza heel vochtig). Nadien kan ieder kind er naar hartelust alles opleggen dat hij maar wilt. Tot slot gooi je nog enkele handen kaas op de pizza. 
Stap 4 : Zodra de pizza afgewerkt is gaat hij in een voorverwarmde oven (240°C) gedurende 5 tot 7 minuten.

Sem en Lucy rollen het deeg uit : http://youtu.be/cRkkpwmpigo

En dan is het smullen geblazen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten