Je kan tijdens de bereiding alle wegen uit. Gebruik gewoon je gevoel en smaak en maak er iets lekkers van.
Ingrediënten
Voor de balletjes :
- 1kg gehakt
- paneermeel
- 1 ei
Voor de saus :
- 12 mooie rijpe tomaten
- 2 tenet look
- 1 ui
- 3 wortelen
- 4 selder stengels
- 1 paprika (geschild)
- 200ml bouillon (groenten of kip)
Bereiding :
doe het gehakt in een kom, doe er een ei bij en het paneermeel. Voeg kruiden toe naar smaak (peper, oregano, peterselie, look, ...) en dan ... steek je de handen uit de mouwen. Dit deel vinden de kinderen het leukst. Meng het gehakt met het ei, paneermeel en de kruiden met je handen totdat het niet meer te kleverig is. Zodra alles goed gemengd is, begin je samen met de kids balletjes te draaien. Maakt niet uit of je grote of kleine balletjes maakt, dit is geen exacte wetenschap !
Mijn kinderen hebben het liefst dat de balletjes gekookt worden, maar je kan ze ook bakken, dan krijgen ze een krokant korstje. Om ze te koken gooi je de balletjes in kokend water gedurende 5 minuten. Zodra dit gebeurd is, haal je de balletjes eruit en begin je met de saus.
Voor de saus :
Laat de kinderen de groenten fijn snijden en stoof ze in een pot met een goede scheut boter en olie. Als de groenten iets zachter worden, voeg je de bouillon toe en kruid je alles naar smaak. Ook dit vinden de kids geweldig. Laat ze de zelf gesneden groenten in de pot doen en laat hen roeren in de pot. Voeg één of twee blaadjes laurier toe. Laat alles nog even op het vuur staan.
Zodra alle groenten gaar zijn, neem je een passe-vite en schep je de groenten erin. Laat de kinderen draaien zodat je een mooie gladde saus krijgt (liever geen brokken in de saus papa!). Je kan de saus ook met de mixer fijnmalen indien je geen passe-vite hebt.
Voeg de saus bij de balletjes en serveer met parmezaan en geniet ervan!
Zie ook het filmpje van Sem met zijn passe-vit : http://youtu.be/jXUgUYJgZ5A
Geen opmerkingen:
Een reactie posten