woensdag 29 februari 2012

Foccaciobrood bakken

Mijn kinderen vinden het geweldig om brood te bakken. Vooral het kneden is leuk zoals je kan zien in het youtube filmpje in bijlage. Ze leven zich volledig uit op het deeg, dat ze dan ook wel heel grondig kneden :-)
Deeg maken is een beetje extra werk, maar het is zeker de moeite waard. Dolle pret in de keuken !

Ik gebruik hierbij het recept van Jamie Oliver. Zijn recepten werken nu eenmaal altijd en het resultaat is lekker... njamie njamie njamie...

Ingrediënten voor het deeg :
  • 30g verse gist of 1 zakje van 7g droge gist
  • 30g honing of sucker
  • 600ml lauw water
  • 1kg bloem van harde tarme
  • 30g zout
Ingrediënten voor de afwerking (kies zelf uit het lijstje hieronder wat je kids graag eten, je hoeft niet alles te nemen !) :
  • kerstomaten (zonder velletjes)
  • olijven
  • basilicumblaadjes
  • parmezaanse kaas
  • olijfolie
Bereiding :

Stap 1 : los het gist en honing op in de helft van het water
Stap 2 : kap alle bloem (op een beetje na) op het aanrecht en maak in het midden een kuiltje. Giet een beetje van het gistmengsel in het kuiltje en meng het met de bloem met je handen. Telkens het water is opgenomen door de bloem, voeg je opnieuw water toe tot alle water is opgebruikt. Als je deeg te hard kleeft, voeg je terug wat bloem toe tot je een mooi elastisch deeg hebt en dan begint het super leuke werkje : KNEDEN (zie Sem aan het werk tijdens het kneden : http://youtu.be/wBQGrWx4r4w )
Stap 3 : doe wat bloem rond het deeg zodat het niet gaat kleven en duw het tot een platte ronde bal van en leg die op een bakplaat. Maak enkele inkervingen zodat het kan rusten en rijzen tot 2 keer de oorspronkelijke afmeting. Zet het op een warme, tochtvrije plek en schenk voor je kind en jezelf een groot glas appelsap uit (je hebt immers inmiddels al hard gewerkt. 
Stap 4 : na een 40 tal minuten is het deeg normaal gezien voldoende gerezen. Laat je nog een laatste keer gaan door opnieuw hard op het deeg te slaan zodat alle lucht eruit is. 

Leg het deeg nu op de bakplaat en rol het uit tot het ongeveer 1,5 à 2cm dik is. Strooi zout, peper en 10 eetlepels olijfolie over het deeg, Strooi de olijven, kerstomaten en basilicumblaadjes over het deeg en als je wil gooi je hierover nog enkele handen parmezaanse kaas. Duw met je vingers een hoop putjes (geen gaten) in het deeg. Laat het deeg nu opnieuw rijzen tot het dubbel zo groot is en zet het in een oven op 220°C. Bak het brood ongeveer 20 minuten en geniet. 

Het past perfect bij een gebraden kip of ander lekker fingerfood of gewoon apart om te smullen. 

Smakelijk en veel plezier. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten