woensdag 29 februari 2012

Foccaciobrood bakken

Mijn kinderen vinden het geweldig om brood te bakken. Vooral het kneden is leuk zoals je kan zien in het youtube filmpje in bijlage. Ze leven zich volledig uit op het deeg, dat ze dan ook wel heel grondig kneden :-)
Deeg maken is een beetje extra werk, maar het is zeker de moeite waard. Dolle pret in de keuken !

Ik gebruik hierbij het recept van Jamie Oliver. Zijn recepten werken nu eenmaal altijd en het resultaat is lekker... njamie njamie njamie...

Ingrediënten voor het deeg :
  • 30g verse gist of 1 zakje van 7g droge gist
  • 30g honing of sucker
  • 600ml lauw water
  • 1kg bloem van harde tarme
  • 30g zout
Ingrediënten voor de afwerking (kies zelf uit het lijstje hieronder wat je kids graag eten, je hoeft niet alles te nemen !) :
  • kerstomaten (zonder velletjes)
  • olijven
  • basilicumblaadjes
  • parmezaanse kaas
  • olijfolie
Bereiding :

Stap 1 : los het gist en honing op in de helft van het water
Stap 2 : kap alle bloem (op een beetje na) op het aanrecht en maak in het midden een kuiltje. Giet een beetje van het gistmengsel in het kuiltje en meng het met de bloem met je handen. Telkens het water is opgenomen door de bloem, voeg je opnieuw water toe tot alle water is opgebruikt. Als je deeg te hard kleeft, voeg je terug wat bloem toe tot je een mooi elastisch deeg hebt en dan begint het super leuke werkje : KNEDEN (zie Sem aan het werk tijdens het kneden : http://youtu.be/wBQGrWx4r4w )
Stap 3 : doe wat bloem rond het deeg zodat het niet gaat kleven en duw het tot een platte ronde bal van en leg die op een bakplaat. Maak enkele inkervingen zodat het kan rusten en rijzen tot 2 keer de oorspronkelijke afmeting. Zet het op een warme, tochtvrije plek en schenk voor je kind en jezelf een groot glas appelsap uit (je hebt immers inmiddels al hard gewerkt. 
Stap 4 : na een 40 tal minuten is het deeg normaal gezien voldoende gerezen. Laat je nog een laatste keer gaan door opnieuw hard op het deeg te slaan zodat alle lucht eruit is. 

Leg het deeg nu op de bakplaat en rol het uit tot het ongeveer 1,5 à 2cm dik is. Strooi zout, peper en 10 eetlepels olijfolie over het deeg, Strooi de olijven, kerstomaten en basilicumblaadjes over het deeg en als je wil gooi je hierover nog enkele handen parmezaanse kaas. Duw met je vingers een hoop putjes (geen gaten) in het deeg. Laat het deeg nu opnieuw rijzen tot het dubbel zo groot is en zet het in een oven op 220°C. Bak het brood ongeveer 20 minuten en geniet. 

Het past perfect bij een gebraden kip of ander lekker fingerfood of gewoon apart om te smullen. 

Smakelijk en veel plezier. 

dinsdag 28 februari 2012

Ballekes in tomatensaus

Balletjes in tomatensaus met pasta is één van de lekkerste gerechten waar je elk kind gelukkig met maakt. Het is hét lievelingsgerecht van Sem en hij kan er van blijven eten tot hij ontploft.
Je kan tijdens de bereiding alle wegen uit. Gebruik gewoon je gevoel en smaak en maak er iets lekkers van.


Ingrediënten


Voor de balletjes :

  • 1kg gehakt
  • paneermeel
  • 1 ei
Voor de saus :
  • 12 mooie rijpe tomaten
  • 2 tenet look
  • 1 ui
  • 3 wortelen
  • 4 selder stengels
  • 1 paprika (geschild)
  • 200ml bouillon (groenten of kip)
Bereiding :
doe het gehakt in een kom, doe er een ei bij en het paneermeel. Voeg kruiden toe naar smaak (peper, oregano, peterselie, look, ...) en dan ... steek je de handen uit de mouwen. Dit deel vinden de kinderen het leukst. Meng het gehakt met het ei, paneermeel en de kruiden met je handen totdat het niet meer te kleverig is. Zodra alles goed gemengd is, begin je samen met de kids balletjes te draaien. Maakt niet uit of je grote of kleine balletjes maakt, dit is geen exacte wetenschap !
Mijn kinderen hebben het liefst dat de balletjes gekookt worden, maar je kan ze ook bakken, dan krijgen ze een krokant korstje. Om ze te koken gooi je de balletjes in kokend water gedurende 5 minuten. Zodra dit gebeurd is, haal je de balletjes eruit en begin je met de saus. 

Voor de saus :
Laat de kinderen de groenten fijn snijden en stoof ze in een pot met een goede scheut boter en olie. Als de groenten iets zachter worden, voeg je de bouillon toe en kruid je alles naar smaak. Ook dit vinden de kids geweldig. Laat ze de zelf gesneden groenten in de pot doen en laat hen roeren in de pot. Voeg één of twee blaadjes laurier toe. Laat alles nog even op het vuur staan. 

Zodra alle groenten gaar zijn, neem je een passe-vite en schep je de groenten erin. Laat de kinderen draaien zodat je een mooie gladde saus krijgt (liever geen brokken in de saus papa!). Je kan de saus ook met de mixer fijnmalen indien je geen passe-vite hebt. 

Voeg de saus bij de balletjes en serveer met parmezaan en geniet ervan!


Zie ook het filmpje van Sem met zijn passe-vit : http://youtu.be/jXUgUYJgZ5A
 

Pizza festijn

Kinderen eten doorgaans graag pizza. Eén van de belangrijkste redenen is ongetwijfeld dat ze pizza met de handen mogen eten, dus dat is gegarandeerd dolle pret. Pizza maken is ook dolle pret. Je kan er haast niets met misdoen en elk kind doet op zijn pizza de dingen die hij graag eet.

Voor de deeg gebruik ik meestal het recept van Jamie Oliver, maar indien je dit te veel werk vindt, kan je uiteraard ook pizza bodems halen in de supermarkt. Ik raad je echter aan om zeker zelf eens een pizza bodem te maken het is echt niet moeilijk en de pizza's zijn veel lekkerder.

Ingrediënten voor deeg (obv recept Jamie Oliver - De essentie van het koken) :
  • 30g verse gist
  • 30g honing (of sucker)
  • 6 1/4 dl lauw water
  • 1kg tarwebloem
  • 30g zout
Deeg bereiden :
Stap 1 : los de gist en honing op in de helft van het lauwe water.
Stap 2 : leg de bloem in een hoopje op een proper aanrecht en maak in het midden een kuiltje. Je voegt voorzichtig een beetje water toe en mengt dit (met je vingers) met de bloem. Telkens het water en de bloem zijn samengevoegd, voeg je opnieuw een beetje water toe. 
Als alle water is toegevoegd, begin je zo hard je kan the kneden tot je tot je een mooie gladde bal krijgt. Indien de bal te kleverig is, voeg je opnieuw een beetje bloem toe totdat de bal mooi egaal en niet kleverig is. 
Stap 3 : je wrijft de deegbal in met bloem en legt hem in een ruime kom, die je afdekt en op een warme, tochtvrije, vochtige plaats zet. Na ongeveer 40 minuten is het deeg voldoende gerezen om aan de pizza's te beginnen. 

Ingrediënten voor op de pizza :
  • tomatensaus (vers of uit een bokaal)
  • alles dat jou kinderen lekker vinden ... 
  • ik gebruik meestal champignons, hesp blokjes, paprika, ajuin en veel gemalen kaas
Afwerking :
Stap 1 : laat de kinderen de groenten snijden. Eventueel help je hen een beetje, maar mijn kinderen vinden dit alvast geweldig.
Stap 2 : Je neemt een deel van het deeg (ongeveer 1/6) en laat de kinderen dit uitrollen met de deegrol. Zorg wel dat je op het aanrecht waar je dit uitrolt een beetje bloem strooit, zodat de pizza niet gaat kleven. Als de deeg ongeveer 3mm dik is, kan je aan de afwerking beginnen. 
Stap 3 : eerst smeer je wat tomatensaus op de pizza-bodem (niet te veel, want anders wordt de pizza heel vochtig). Nadien kan ieder kind er naar hartelust alles opleggen dat hij maar wilt. Tot slot gooi je nog enkele handen kaas op de pizza. 
Stap 4 : Zodra de pizza afgewerkt is gaat hij in een voorverwarmde oven (240°C) gedurende 5 tot 7 minuten.

Sem en Lucy rollen het deeg uit : http://youtu.be/cRkkpwmpigo

En dan is het smullen geblazen.

maandag 27 februari 2012

Waarom deze blog ?

In 2005 werd Sem geboren. Sem was (en is) een perfect gezond kind, maar hij was nooit een goede eter. Zonder moeite sloeg hij maaltijden over. Mijn vader zei dat dit een kwestie van opvoeden was. Nadat we Sem een weekendje bij de grootouders lieten, heeft mijn vader zijn stelling snel herzien :-) . Sem had gewoon geen zin om te eten. Het onvermijdelijke gebeurde en zijn gewicht daalde en bleef dalen tot hij onder de gewichtscurve van kind en gezin zat.
Op aanraden van de pediater gaven we Sem veel boterhammen met choco en boter, waardoor hij langzaam maar zeker bijkwam. Groenten, fruit en vlees waren nog steeds niet zijn ding.
Mijn belangrijkste hobby is koken en ik kan er echt van genieten om in het weekend een stoofschotel te maken voor vrienden of een nieuw experiment uit te proberen.
Ik heb Sem (en later ook Lucy) mee in de keuken genomen, hen allebei een koksmuts en een schort gegeven en heb hen betrokken bij m'n hobby. Vanaf het begin was Sem enthousiast tijdens het koken, maar toen ik hem vroeg of hij dan ook wilde proeven, kreeg ik steevast "nee!" als antwoord. Vandaag koken Sem en Lucy graag en werken ze vaak zelfstandig in de keuken, ondanks hun jonge leeftijd (Lucy 4 en Sem 6), ze gaan graag mee naar de winkel en leren voortdurend uit de dingen die ze doen.
Resultaat ; Sem en Lucy eten allebei goed en proberen regelmatig nieuwe smaken. Ze zijn geïnteresseerd in eten en Sem zijn gewicht zit zeker terug op een goed niveau.
Feit is : Kinderen koken graag, het is een creatief proces waarbij ze mogen experimenteren, met de handen werken en nieuwe dingen ontdekken.

Op deze blog post ik recepten en foto's die ik maakte tijdens het koken met m'n kinderen.

Als jou kind niet goed eet, blijf dan niet bij de pakken zitten en probeer hen, net zoals ik, te betrekken bij het koken. Hopelijk krijgen ze ook de smaak te pakken en worden het kleine chef koks :-)

Veel lees- en eetplezier !

Pim