Onze kinderen vinden het trouwens geweldig om met een hele vis te werken, nadat ze de kiewen geinspecteerd hebben, de vinnen eens hebben rechtgezet, ... Naast een culinair gebeuren is het dus ook een interessante biologie ontdekkingstocht. :-)
Ingrediƫnten :
- 1 zeebaars per persoon (kan ook met dorade)
- klein handje citroenthijm
- klein handje bladpeterselie
- 1 kilo grof zout
- 1 eiwit
- venkelzaad
- Peper van de molen
- 2 tandenstokers
Bereiding :
Leg een dubbelgevouwen blad bakpapier in een vuurvaste schotel. (door dit papier gaart de vis gemakkelijk en kuist je schotel nadien heel gemakkelijk proper.
Zorg dat de vis ontdaan is van ingewanden (vraag dit aan je visboer). Spoel hem nog eens na en leg hem vervolgens op het bakpapier in de ovenschotel.
Stop de kruiden (peterselie en citroenthijm) in de buikholte van de vis en maak de vis terug dicht met de tandenstokers. Doe peper van de molen op de vis.
Meng de venkel met het zeezout en het eiwit tot een egaal mengsel. Doe dit op de vis en druk aan. Het kop van de vis moet niet bedekt zijn. De rest van de vis moet zeker met een laag van 1cm zout bedekt zijn.
Schuif de schotel in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 23minuten.
Haal de schotel eruit en klop met de achterkant van een mes het zout los. (maar let op met de warme rand van de schotel).
Fileer de vis en ... SMULLEN !
Tip :
dit gerecht kan je serveren met een slaatje, geraspte wortelen of een mango-komkommer salsa (zie recept hieronder)
Ingrediƫnten van de mango-komkommer salsa :
- 1 rijpe mango in blokjes van 1cm gesneden
- een halve komkommer in blokjes gesneden
- 2 pijpajuinen fijngesneden
- 1 rode spaanse peper fijngesneden
- een bosje munt gesnipperd
- olijfolie
- sap van 2 limoenen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten