Dit is één van onze lievelingsgerechten om te maken. Als we eraan beginnen, zorgen we trouwens altijd dat we een heel grote pot stoofvlees maken, zodat we de overschot kunnen invriezen. Dit komt altijd van pas als het weer eens een drukke dag was en we wat minder tijd hebben om vers eten te koken. Sem en ik hebben dit een tijdje geleden gemaakt en hij heeft zich volledig uitgeleefd zoals je kan zien op de foto's... en eigengemaakte frietjes smaken toch altijd nog veel beter dan diepvriesfrieten.
Ingrediënten voor stoofvlees :
- 2kg stoofvlees
- 2 grote uiten, in stukjes gesneden
- 10 wortelen
- 2 flesjes donker bier (westmalle, chimay, st bernardus, ... )
- kruidnagel
- Laurier
- Tijm
- peper & zout
- Luikse siroop
- Speculaas (kan ook met stuk brood ipv speculaas)
- Mosterd
- beetje azijn
Ingrediënten voor frietjes : - loskokende aardappelen (genoeg, want die zijn snel op)
Ingrediënten voor mayonaise :
- Mosterd
- 4 Ei-tjes
- arachideolie
- azijn
- mosterd
Bereiding :
Stap 1 : Neem een grote stoofpot en laat wat boter smelten. Doe hier de fijngesneden uien bij, maar zorg dat ze zeker niet bruin worden.
Stap 2 : Intussen neem je een metalen aanbraad-pan (geen tefal pan!). Laat ook hier wat boter in smelten en voeg dan het stoofvlees toe. Doe nooit te veel vlees in één keer in de pan. Herhaal dit ritueel eventueel 2 à 3 keer tot alle stoofvlees is aangebakken (mooi korstje rondom rond). Kruid het vlees met peper en zout.
Stap 3 : Zodra het vlees aangebakken is, doe je het bij de ui in de stoofpot en laat je het verder op een matig vuurtje z'n gang gaan. De metalen aanbraad-pan zet je (met de bakrestjes van het vlees) terug op het vuur en je giet er de flesjes bier in. De alcohol gaat verdampen en de vleesrestjes worden losgemaakt (bespaart weeral een hoop afwas nadien). Zodra het bier kookt, giet je het bij de uien en het vlees in de stoofpot.
Stap 4 : Doe laurierblaadjes, tijm, een kruidnagel en 2 of 3 lepels Luikse Stroop (ik heb het graag wat zoeter) mee in de pot. Op dit moment kan je ook de worteltjes die je in schijfjes hebt gesneden mee in de pot doen.
Stap 5 : Besmeer de speculaas of het brood met een goede dikke laag mosterd en leg dat bovenop het vlees in de stoofpot met de besmeerde kant naar onderen.
Stap 6 : Laat de pot op een matig vuurtje staan (kies zelf of je hem al dan niet afdekt, het zal nadien de dikte van de saus bepalen) en ga iets leuk doen gedurende 3u. Kijk tijdens de 3 uur af en toe of de saus nog niet te veel is uitgedroogd. Indien dit dreigt te gebeuren, kan je altijd wat groentebouillon toevoegen.
Tot slot : Als het vlees mooi uiteen valt, kan je eventueel voor de smaak nog een klein beetje azijn toevoegen.
Bereiding frietjes :
Snij de aardappelen in frietjes (wij hebben ze graag wat dikker en dat is voor Sem gemakkelijker om te snijden). Als je frietjes van verschillende diktes krijgt van je kind, dan is dat niet erg. FRIETEN BAKKEN IS GEEN EXACTE WETENSCHAP, HET MOET VOORAL PLEZANT ZIJN !
Zodra de frietjes gesneden zijn kan je ze in een diepvrieszakje steken en bewaren tot ongeveer een half uurtje voor je gaat eten.
Zelfgemaakte frietjes moeten 2 keer gebakken worden; de eerste keer op 140°C, laat ze niet te lang in het frietvet liggen, ze krijgen nu nog geen goudkleurige tint. Zodra dit gebeurd is, laat je de frietjes afkoelen. Na het afkoelen bak je ze opnieuw, ditmaal op 180°C tot ze mooi goudbruin en krokant zijn (lees perfect om met je handjes te eten en in de mayonaise te doppen)
Bereiding mayonaise :
Voor dit recept hebben we ons laten inspireren door Jeroen Meus - één van onze grote idolen omdat hij het ook graag alledaags en simpel houdt.